6 december 2011

6.
En ständigt aktuell modern klassiker


Gun-Britt Sundström: Maken
1976 var året då kultromanen Maken gavs ut för första gången. Sedan dess har den kommit i flera nyutgåvor och landade i mina händer en dag för fyra år sedan. Maken är varken en barn- eller ungdomsbok, men en roman jag ständigt rekommenderar till de flesta från gymnasietiden och alla åldrar uppåt. Maken etsar sig fast och är därför också oundviklig på denna lista.

Bokens undertitel är ”En förhållanderoman” och det är Martina som uppriktigt berättar om och ifrågasätter detta romanens stora ämne. Efter en kvällsföreläsning möter hon den torra och traditionella Gustav och de blir snart ett par. Men medan Gustav älskar Martina förbehållslöst och vill bli gift, har Martina också ett stort behov av att vara fri och inte kvävas i relationen. Under sju år försöker de på olika sätt, bryter upp, träffar andra, provar igen – samtidigt som det ständigt förs en diskussion om jämlikhet, tvåsamhet, samhället, lust och gränser.

Maken utspelar sig i sextio- och sjuttiotalets Stockholm med starka tids- och platsmarkörer, där såväl samhälle som könsroller är under förändring. Trots detta skiljer sig romanens diskussioner inte mycket från dagens. Hur klarar man av att leva i en relation och samtidigt vara sin egen? Hur balanserar man ett förhållande när någon älskar mer? Vad säger att man måste leva med en och samma person – och hur klarar man av att inte leva med den människa man älskar mest?

Gun-Britt Sundström har skrivit denna moderna klassiker med ett rakt, ärligt och oförställt språk ur Martinas cyniska synvinkel. Sällan har det aldrig slutdiskuterade ämnet kärlek tagits upp så väl, så gripande, så verklighetstroget – utan att bli fånigt eller utslitet. Sara Stridsberg har i Bang skrivit att hon läst Maken flera gånger, men att den gjort olika saker med henne beroende på var hon befunnit sig i ”projektet kärlek”. Jag tycker detta sammanfattar läsningen mycket bra och det är också den stora anledningen till att denna vardagliga relationsroman är en måste-bok – både för den generation som har sin första kärleksrelation idag och för de generationer som går igenom sin andra, tredje, fjärde tuffa förhållandekamp.


/Linda



Titel: Maken: en förhållanderoman
Författare: Gun-Britt Sundström
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Åldersrekommendation: 15+



(Bilden är lånad från www.libris.kb.se)

2 kommentarer:

  1. ÅH, roligt att läsa! Har du läst Gun-Britt Sundströms Oppositionspartiet också? Där dyker begreppet "maken" upp för första gången!

    SvaraRadera
  2. Nej men jag har boken hemma och är jättesugen på att sätta tänderna i den! Vad spännande, tack för tipset!
    /Linda

    SvaraRadera