9 december 2011

9.
En bok att längta till


Lina Forss: Kär i kärleken

När Timotej af Lilja flyttar till sop-London med mamma och plastpappan Örjan är livet plötsligt inte så självklart längre. Den nya skolan verkar hemsk, och att storebror Fredrik stannar kvar i Stockholm bidrar inte precis till den goda stämningen. Men Timotej är lite som en katt – hon landar på alla fyra. Sedan var det ju det här med killarna också. Vem är hon egentligen kär i: No strings attatched-Wille, Rotborsten eller Paul med de lite farliga ögonen? Timmy vet inte, för hon blir kär på en sekund och sedan finns inget annat. Förrän hon träffar någon ny, vill säga.

Något som nästan alltid är synonymt med en fin läsupplevelse är att berättelsen har väl uppbyggda karaktärer. En teori jag har är att det smartaste en författare kan göra är att bygga sina karaktärer på ett sådant sätt att läsaren vill bli deras vän. Har huvudpersonen väl kommit nära ens hjärta blir marginalerna så mycket större, så mycket roligare, och författaren kan på allvar ta ut svängarna. Precis så är det för mig med Timotej af Lilja. Hon är jätterik, har en fantastisk (om än inte helt okomplicerad) relation till sin mamma, får en egen lägenhet när de flyttar till London och i varje gathörn står en kille och flirtar med henne. Det skulle kunna vara skitjobbigt, men är bara fantastiskt charmigt. Jag tror att det är Forss främsta styrka, detta att man älskar Timmy från rad ett.

Kär i kärleken kom i våras och är Lina Forss första ungdomsroman. Hon är en skicklig berättare, med ett oerhört tempo i språket. Det är som om orden flödar ur henne; som om hon skriver det hon tänker utan att klippa och klistra sönder det. Det är en sorts stream of consciousness som blir effektfull utan att kännas jobbig, och jag köper det rakt av. På ett enkelt och samtidigt hjärtskärande sätt beskrivs den oändliga söndagsångesten, dagen-efter-ångesten och den svindlande kärlekskänslan som ibland dalar innan den ens hunnit lyfta: ”Nej, det är inget mellan oss, jag är inte kär i honom, men vi var så himla nära. Räknas inte det?” Forss har en förmåga att sätta fingret på den onda punkten utan att trycka till. Hon bara känner lite, så att man vet att hon vet, och sedan går hon vidare. Med detta inte sagt att Kär i kärleken  är någon deppig historia - tvärtom. Det är sprudlande och livsbejakande. En bok att längta till.

/Julia



Titel: Kär i kärleken
Författare: Lina Forss
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersrekommendation: 15+



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar