16 december 2011

16.
Bokbussen som förändrade allt


Maja Hjertzell: I love you Viktoria Andersson

Nioåriga Linn är sedan föräldrarnas skilsmässa ganska nyinflyttad till ett bostadsområde där ingenting händer. Här bor jämnåriga Siri, som oftast ändå leker med Emma, och här bor den arga tanten Runa med sin skällande hund Rex. Till råga på allt har Linns katt försvunnit och mamma försöker ordna en tjejfest till Linn som hon inte ens vill ha. Men så en dag rullar en bokbuss in på gården. Det är bibliotekarien Viktoria Andersson som har bruna stövlar, tutar högt och har jobbat som långtradarchaufför i Tyskland. Linn känner genast på sig att allt från och med nu kommer bli mycket bättre.

I love you Viktoria Andersson tillhör de där böckerna man blir varm, glad och lite sorgsen av på samma gång. Handlingen överraskar och språket är hela tiden levande och roligt. Framförallt bygger Maja Hjertzell upp ett väldigt fint porträtt av den lite ensamma Linn som hellre rabblar fraser på latin och tittar på Google Earth, än att pyssla och fnittra med tjejerna i klassen. Linn får inte ut något av tjejernas lekar, men har likafullt en längtan efter att hitta en kompis. Här blir bibliotekarien Viktoria en slags vuxenvän som alltid går att hälsa på i grannhuset och som aldrig ställer tjatiga frågor och krav som den lite för omtänksamma mamman lätt gör. Med Viktorias hjälp träffar Linn snart också faktiskt en jämnårig kompis.

Lustigt nog var det faktiskt just en bibliotekarie som tipsade mig om Maja Hjertzells fina bok. Det gjorde hon rätt i, för här är en författare jag gärna vill läsa mer av. Utöver texten blev jag alldeles tagen av Anna Nilssons fina omslag och illustrationer som dyker upp då och då i berättelsen. Det är lite femtiotalsretro över bilderna samtidigt som texten både känns modern och genusmedveten. Jag tror I love you Viktoria Andersson passar de flesta barn i låg- och tidig mellanstadieålder. Även om man inte varit i samma situation som Linn är hon lätt att tycka om och relatera till, och vem minns inte känslan av att absolut inget händer i vardagen.

/Linda

(Bilden är lånad från libris.kb.se)
Titel: I love you Viktoria Andersson
Författare: Maja Hjertzell
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersrekommendation: 6-9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar