13 december 2011

13.
En kärlekshistoriaEster Roxberg: Antiloper

Det finns en viss sorts vänskap som inte går att jämföra med någon annan. Det är den där magiska känslan av att bli så kär i en kompis att man delar allt och ändå vill komma lite närmare. Alla andra stör lite, det är vi mot dem. Men bara ett litet tag, för förr eller senare knackar resten av världen på och vill in. I Antiloper från 2011 skriver Ester Roxberg om en stark vänskap, och om hur det är när den där gnistan som gör att man börjar skratta på precis samma gång långsamt försvinner.

Astrid och Ellen blir vänner redan första dagen på gymnasiet. Det är för att det bara är de kvar, och de är egentligen väldigt olika; Astrid har bandtröjor på sig och sätter ett värde i att aldrig bli solbränd, Ellen är friidrottstjejen som blir brun varenda sommar vare sig hon vill det eller ej. De kommer så nära man bara kan, de delar livet. Men så händer något. Ellen förändras. Hon och Astrid glider allt längre från varandra, och när Astrid väl förstår vad som hänt är det redan för sent.

Det är få böcker som är så bra att man läser färdigt dem gåendes från tunnelbanan (eftersom jag har världens sämsta simultankapacitet är det förenat med livsfara), men det här är en av dem. Och det är ytterst få böcker som får mig att gråta och le på samma gång, men det här är definitivt en av dem. Det är sorgligt och fint, och så otroligt kärleksfullt skrivet att jag önskar att jag kunde få vara sjutton och kär i en vän igen: ”Och när vi reser oss upp och börjar gå längs strandpromenaden känns det som om våra fötter har vuxit några centimeter. […] Vi tar höger in på en spikrak, nyasfalterad genväg som leder till gåshud och fullkomlig lycka. Och ingenting kan någonsin bli fel.” Istället blir precis allting fel, och när det är som mörkast har Roxberg förmågan att få läsaren att inse att det finns en fortsättning även där. På så vis blir Antiloper både en kärleksförklaring och en sorgesång, en berättelse om att älska, bryta upp, sörja och våga gå tillbaka.

Young adult-genren växer så det knakar. Det är otroligt kul att se, framför allt för att det bidrar till en ny syn på ungdomslitteratur. Svenska förlag som Gilla Böcker, Mix och X Publishing fokuserar på åldersgruppen unga vuxna och ger ut unga författare som berör. Ester Roxberg vann Lilla Augustpriset 2004 med diktsviten Se upp lilla människa för snart smäller det. Antiloper är hennes första roman. Vi ser fram emot resten.

/Julia
Titel: Antiloper
Författare: Ester Roxberg
Förlag: X Publishing
Åldersrekommendation: 15+


(Bilden är lånad från libris.kb.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar