22 december 2011

22.
Med trång blus på vuxenmiddag


Lisen Adbåge: Stor-Emma

Lisen Adbåge står bakom en stor del av 2000-talets barnböcker. Hon har både skrivit och illustrerat men är framförallt känd för det sista med sina färgstarka, ofta humoristiska och detaljrika karaktärer och bilder. En av bilderböckerna där Lisen Adbåge både har skrivit och illustrerat är Stor-Emma som kom ut under 2011. På min årsbästalista hamnar den högt och jag skrattar varje gång jag läser om boken.

Emma och hennes föräldrar är bortbjudna på middag hos föräldrarnas vänner. Emma måste följa med fast hon mycket hellre vill stanna hemma och äta chips. Nu tvingas hon istället ta på sig en trång blus, fläta håret och leka med parets dotter som också heter Emma, men kallas Stor-Emma – eftersom hon är större. Problemet är att Stor-Emma mest retas, härmas och luras. Emma vill åka hem, fast pappa säger att de måste stanna. Men när Emma ber Stor-Emma lära henne en häftig dans, lättar stämningen. Plötsligt är det i stället mamma och pappa som tjatar på Emma att de ska åka hem

Stor-Emma är fylld av fantastiska detaljer och tidstypiska saker som fyller ut en ofta vit och ren bakgrund. När föräldrarna stressar runt hemma för att göra sig fina inför middagen, ligger klackskor, pärlhalsband, strumpbyxor och slipsar slängda på golv och över garderober. Hemma hos Stor-Emma är det mer exklusivt med bubbelpool och designmöbler. Emma, som ser obekvämt uppstoppad ut i sin finblus, sneglar nervöst på den bortskämda Stor-Emmas alla grejer, medan Stor-Emma kaxigt ritar med tusch på väggarna för att hon ”skiter i om man inte får”.

Berättelsen fokuserar på barnens möte och maktspelet som utövas mellan dem, där lilla Emma är i ständigt ängsligt underläge. Samtidigt är föräldrarna upptagna av sin vuxenmiddag och kastar endast stressade blickar på barnen. Ibland är bilderna dessutom målade ur Emmas synvinkel, så att de vuxnas huvuden huggs av och man bara ser stora, tjocka mammor och pappor i rörelse. Karaktärerna är ofta överdrivet framställda och framförallt de vuxna påminner lite om figurerna i Karl-Bertil Jonssons julafton. Allra finast blir det dock på slutet när de två Emmorna har funnit varandra. Då revolterar de mot sina föräldrar, kastar av sig de obekväma finkläderna och fnissar elakt tillsammans i linne och tajts med svettiga, rosenröda kinder och hår som står åt alla håll.

/Linda
(Bilden är lånad från libris.kb.se)
Titel: Stor-Emma
Författare & illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Natur & Kultur
Åldersrekommendation: 0-3, 3-6

1 kommentar:

  1. Hade kunnat vara skriven 1968, året då allt hände och alla revolterade, från förtryckta folk till finklädda flickor.

    SvaraRadera