18 december 2011

18.
Motsatser möts i fascinerande bildkonst



Sara Lundberg: Vita streck och Öjvind 

Vissa bilderböcker dröjer sig kvar och fastnar. Vissa bilderböcker kan man bläddra i om igen, sjunka in i och bara fortsätta upptäcka nya detaljer. Sara Lundbergs Vita streck och Öjvind är en sådan bok – som med dess bildkonst förmodligen fascinerar vuxna lika mycket som barn.

Vita är en flicka som håller ordning på världen genom att måla vägarna med vita, raka streck. Detta för att hjälpa bilarna förstå hitåt och ditåt. En dag faller en pojke rakt ner i hennes färgpyts, rubbar hennes kontroll och kladdar ner vägen med sina nu vitfärgade skosulor. Det är yrvädret Öjvind som inte förstår varför Vita måste fortsätta rakt fram eller varför hon blir så arg. Öjvind följer efter Vita och lyckas till sist blidka henne med en smörgås på leverpastej, gurka och fickludd. Men så blåser vinden upp och Öjvind måste följa med den. Nu är det istället Vita som undrar varför Öjvind måste försvinna. Kvar står hon alldeles ensam i den stora världen. Vita måste helt enkelt hitta Öjvind.

I starka, livliga färger lägger sig Sara Lundbergs bilder över sidorna. Ibland fyller de hela uppslag med vackra landskapsvyer, som när en bro snirklar sig fram över gråa öar och ett kallt hav där segelbåtar trängs. Ibland går bilderna in mer på detaljer, som i den trånga staden där människor och djur i alla storlekar och färger traskar över Vitas övergångsstreck. Efter att Öjvind blåst iväg lägger sig vinden över sidorna, i tunna, vita, snirkliga streck. Husen böjer sig som bananer, håret flyger och Vita går så krokigt i sitt desperata sökande att hon tappar kontrollen och streckar ner både tennisbanor och tavlor. Lika krokigt placerar Sara Lundberg ut texten över sidorna. Ögat får jobba, dramatiken ökar och upplevelsen blir så levande att man nästan tror att själva boken ska blåsa iväg. Men efter stormen kommer lugnet och lägger sig varmt och försiktigt över sidorna, där lilla Vita pustar ut.

Vita streck och Öjvind nominerades till Augustpriset i höstas och är en fristående fortsättning på Vita streck som kom ut 2009. Denna gång tar dock Sara Lundberg Vitas värld ett steg längre när hon låter motsatser och kontraster mötas och kärleksfull vänskap bildas. Det är finurligt, det är lekfullt och det är framförallt så vackert att jag instinktivt bläddrar i boken som om den var ett skört konstverk. Som tur är är en bilderbok sällan menad att vara skör, men ett konstverk kan den definitivt vara, visar Sara Lundberg.

/Linda

(Bilden är lånad från libris.kb.se)
Titel: Vita streck och Öjvind
Författare: Sara Lundberg
Förlag: Alfabeta
Åldersrekommendation: 3-6, Alla åldrar





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar