23 december 2011

23.
"NED PÅ KNÄ FÖR KORKARNAS KONUNG!"


Barbro Lindgren: Vems lilla mössa flyger?

Barbro Lindgrens böcker om Loranga, Mazarin och Dartanjang är så gott som kultförklarade vid det här laget. Berättelserna om den bisarra och omåttligt älskade trion har på senare år blivit både teater och bokhandelslogga (se butiken Bokslukaren på Mariatorget i Stockholm). Och de är, minst sagt, fantastiska. Men vad man lätt glömmer är att Barbro Lindgren har gjort mycket mer för barnbokssverige, bland annat Vems lilla mössa flyger –en underbar berättelse med en del spänning och på Lindgrenskt vis fullständigt urflippade karaktärer.

Det är inte alls långt till Barnhans land. Ut ur huset bara, sen över grusgången, genom vildvinsportalen, förbi syrenhäcken, snabbt in genomhålet – och så är man där! Där finns, bland annat, den snälla och lite rädda tygfågeln Nöken, elefanten Ellen som är så gammal att det rinner sågspån ur henne när hon sover i sitt träd, den oberäkneliga och skvatt galna Stenkulan, Farbrornallen som bor i sin håla och spelar Nallbeethoven så det skallrar i fönsterrutorna, Gummiapan Mack (tillika Stenkulans senaste förälskelse) som mest åker runt på sin motorcykel, samt ett okänt antal rangliga och mycket förvirrade kottkor. Tillsammans med Barnhans utforskar de sin lilla värld, går vilse tillsammans och hittar tillbaka. De sätter upp Nökhamlet, hittar en skogstokig korkkung och begraver en kottko. Samtidigt lurar den förfärliga Skrämslagan i snåren. De vet inte riktigt vad det är, men de är säkra på att den är hemsk.

Här är Barbro Lindgren i sitt esse. Utifrån ett barns perspektiv skapar hon en värld där allt är möjligt. Allt kommer an på karaktärerna. De är så bra och levande att de kan ta sig för precis vad som helst utan att det känns krystat eller fånigt. Istället sitter jag och lerstort när jag läser, både för att det är roligt och charmigt, men framför alltför att det är så otroligt bra barnlitteratur. Jag menar, hur kan man låta bli att bli berörd?: ”Ingen fyllde år så sällan som Röden och ändå var han äldre och håligare än de flesta. Barnhans däremot hade haft fler födelsedagar än han själv kunde räkna. Nöken hade också fyllt år ett par tre gånger, liksom Ellen och Mack och Bisamråttan. Nu funderade Barnhans så smått på att fylla år igen. Han hade tappat bort alla presenter och behövde nya. Och Nöken behövde också presenter, så han inte blev avundsjuk. Därför kanske de skulle fylla år imorgon båda två, om vädret tillät och alla var vakna.” Lindgren kan verkligen konsten att få det mest bisarra att kännas helt normalt. Sammantaget med hennes förmåga att bygga karaktärer blir det något alldeles extra, en rolig och häftig läsupplevelse. Barnets världsbild råder helt i Barnhans land. Så kan en kottko vandra iväg helt på egen hand, eller en kork dyka upp från ingenstans och skrika NED PÅ KNÄ FÖR KORKARNAS KONUNG! utan att det känns det minsta märkligt.

Vems lilla mössa flyger åtföljs av Korken flyger och VLMF:Vad Lever Man För? Det är läsning som berikar både stora och små läsare, och lämpar sig extra bra för högläsning.

/Julia 

Titel: Vems lilla mössa flyger
Författare: Barbro Lindgren
Illustratör: Eva Eriksson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersrekommendation: 6-9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar