4 december 2011

4.
”Det är en viss skillnad i att veta och att leva”



Johanna Thydell – Ursäkta att man vill bli lite älskad

Johanna Thydell slog ner som en bomb i boksverige när hon som 23-åring belönades med både Augustpriset och Slangbellan för den hyllade debutromanen I taket lyser stjärnorna. Sedan dess har det blivit ytterligare två böcker och en av dem är förra årets ungdomsroman Ursäkta att man vill bli lite älskad.

Här får vi kliva in i Nora Jonassons fantastiska liv, där allt egentligen är ”normalt”. Nora är en vanlig gymnasietjej som inte skär sig, inte stoppar fingrarna i halsen och inte har någon i sin närhet som har dött. Som Nora själv ser det är hon så normal att hon istället är tråkig – till skillnad mot bästa kompisen Lisa, som är så perfekt, snygg och populär att man både älskar och avskyr henne.

Men så efter en festkväll stannar Lisa hemma sjuk en vecka. Vägrar svara på sms, telefonsamtal och är uppenbarligen jättearg. Nora förstår först ingenting, men snart börjar det gå uppför henne att även Nora Jonassons bekräftelsesökande handlingar har påverkan. Kanske är hon inte så betydelselös och grå som hon själv har trott. 

I dagboksliknande form far Noras berättelse fram i ett rappt tempo och blandas med verklighetstrogna dialoger, talande sms-utdrag och levande tonårsspråk. Språket är bokens allra största behållning och roligast blir det när man då och då får ta del av de ”noriska” och självironiska ordspråken längst ner på sidorna. Som exempelvis ”Kan man inget annat får man bryta arm” eller ”Inget hångel utan helvete”.

Det är roligt att läsa Ursäkta att man vill bli lite älskad och igenkännighetsfaktorn från gymnasiets ängslighet och händelserika tid är hög. Men under den roliga ytan finns också ett djupt allvar, där Nora inte bara tvingas fundera över vänskaps- och kärleksrelationer, utan också över vem hon själv faktiskt är. Liksom som livet är en ständigt pågående berättelse med olika karaktärer, väljer Johanna Thydell att lämna slutet i Noras berättelse lite öppet. Det är vackert, känslostarkt och lite vemodigt, men precis som Nora själv säger: ”Slutet gott men fortsättning följer”.

/Linda

Titel: Ursäkta att man vill bli lite älskad
Författare: Johanna Thydell
Förlag: Alfabeta
Åldersrekommendation: 12-15, 15-27






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar