21 december 2011

21.
Ett guldkorn


Sven Nordqvist: Stackars Pettson

Böckerna om Pettson och Findus har nog format en hel generation bilderboksslukare. Sven Nordqvist har förmågan att som ingen annan berätta roliga, spännande och fartfyllda historier genom text och bild. Texterna är välskrivna, och bilderna är ofta otroligt detaljrika och livfulla. Överallt finns små figurer som lever sina egna liv i lådor, skrymslen och vrår.  Däremot är det sällan man anar ett större djup. Kanske är det därför jag blir så starkt berörd av Stackars Pettson.

Det är höst. Utanför fönstret har träden fällt sina löv, det är blött och kallt. Pettson sitter inne och dricker sitt förmiddagskaffe och har inte alls lust att hugga ved och vända potatislandet som han har tänkt. Findus, däremot, är oerhört rastlös. Han försöker med alla medel få Pettson att leka med honom, och när det inte lyckas inser han att det enda som kan vända Pettsons dåliga humör är en fisketur. Efter mycket övertalning bestämmer sig Pettson för att följa med, och det visar sig att Findus vet precis hur man gör en sur gubbe glad igen.

Stackars Pettson är den mest lågmälda av Nordqvists böcker om Pettson och Findus. Där finns en melankolisk ton som på något sätt känns väldigt mänsklig. Bilderna är nedtonade och präglas av bleka höstfärger: grått som regnet och vattnet, mörkgrönt som granarna och gulbrunt som vassen, ekan och tapeterna i köket. Till och med det karaktäristiska röda huset är liksom grådaskigt – allt går ton i ton med Pettsons humör. På näst sista uppslaget finns en bild som överträffar allt annat: Pettson och Findus fiskar i en skogssjö, och allt är tyst och stilla. På detta uppslag förekommer inga specifika detaljer, lustiga små djur eller hus, istället låter författaren det lugn som nämns i texten gå igen även i illustrationerna: ”De satt alldeles tysta i en hel kvart. Det enda som hördes var vattnet som då och då skvalpade mot båten. Sjön var grå, himlen var grå, skogen stod mörk runtomkring. Höstens guldlöv hade fallit till marken, naturens starka färger hade dragit sig tillbaka inför vintern. Allt hade övergått till brun-grön-grått i olika nyanser. Men den fuktiga luften gav färgerna skärpa och djup och fick dem att lysa.” Det är väldigt, väldigt vackert skrivet.

Det är härligt att Pettson och Findus har ett sådant fint samspel, och i den här boken blir det extra tydligt. Pettson är vresig, vuxen, ångesttyngd och lättirriterad. Findus kan absolut inte sitta still. Han fiskar sillmörtar ur den randiga köksmattan och jagar efter sockerbitar på golvet. Och kanske kan man testa att balansera på stolen? Det låter ju i alla fall ingenting?

Det här är en bok att minnas och gå tillbaka till, och, naturligtvis, presentera för nya små bokälskare. 
                     
/Julia


Titel: Stackars Pettson
Författare: Sven Nordqvist
Förlag: Opal
Åldersrekommendation: 3-6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar