3 december 2011

3.
En bok att växa med


Annika Holm: Mod, Matilda Markström

”Mod, Matilda Markström” från 1993 är första delen i Annika Holms serie om envisa, modiga och underbara Matilda Markström som, liksom Grynet, bestämmer sig för att inte ta någon skit.

Matilda ska aldrig mer gå till skolan. Hon har slutat. Mamma och pappa ojar sig och undrar vad som har hänt, men Matilda kan inte berätta. Hon kan inte berätta om hur andra klass av någon anledning blev helt annorlunda än första klass, om hur hon och bästisen Maggis alltid ser till att komma till skolan precis innan klockan ringer, och om hur killarna i klassen slår tjejerna så fort de vuxna inte ser. Matildas Fröken ser nämligen aldrig. Hon vill inte se, eller kanske är det så att hon helt enkelt inte bryr sig? Matilda och Maggis vet inte. Men snart förstår de, att om något ska göras så måste de göra det själva. Och det visar sig att klassens tjejer är mycket starkare tillsammans än någon av dem någonsin hade kunnat ana.

Det här är en av mina absoluta favoritkapitelböcker för mellanåldern. Den är bitande realistisk, spännande, fängslande och fortfarande – 18 år senare – brinnande aktuell. För i grunden handlar berättelsen om Matilda och hennes allierade om förtryck, trakasserier och om att omvärdera sin egen självbild för att våga förändring. En någorlunda lättläst bok som sporrar läsaren till att tänka nytt, alltså.

Ibland upplever jag att författare hamnar i ett läge där de skriver för barn med en ton som är alldeles för vuxen och tillrättalagd. Kanske handlar det om att skriva barn på näsan; att inte tillåta läsaren att själv förstå, fundera och läsa mellan raderna. Missförstå mig rätt, för det där är verkligen en balansgång – å ena sidan ska det vara enkelt och lättläst, å andra sidan välskrivet och trovärdigt. Annika Holm lyckas med bägge delarna. Berättelsen om Matilda är levande och enkel utan att någonsin bli barnslig. Holm skriver oerhört träffande, så till exempel när Matilda funderar över Frökens agerande i klassen: ”Hon märker bara det hon vill märka, tänker Matilda. Redan från början var det så, fast jag inte märkte det”. Matildas tankar är ett barns, utan att författaren förringar eller komplicerar. Det är verkligen upplyftande läsning.

Berättelsen om Matilda går rakt in i hjärtat och får garanterat den unga läsaren att växa ett par centimeter – även om det kanske inte alltid syns på utsidan.

/Julia



Titel: Mod, Matilda Markström 
Författare: Annika Holm
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersrekommendation: 6-9









(Bilden är lånad från www.biblioteket.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar