15 december 2011

15.
Skräck i kortformat

 John Ajvide Lindqvist: Pappersväggar

Få genrer är så effektiva och effektfulla som skräck. När jag läser nya manus hoppas jag alltid på att det ska vara just riktigt bra skräckberättelser, något som får mig att bita på naglarna i lätt ångest och snegla mot eventuellt hemsökta skåpsdörrar. Tyvärr händer det alldeles för sällan, vilket kanske är bra eftersom jag egentligen inte alls kan hantera det där. Men när man väl är i det kan det vara ganska mysigt. Inför den stundande julkäckheten med röda äppelkinder och dans runt granen (?) kan det väl inte anses vara annat än sunt förnuft att varva ner med lite kallsvettningar och sömnlösa nätter. Den moderna svenska skräckmästaren John Ajvide Lindqvist skriver nämligen så det kryper längs ryggraden i novellsamlingen Pappersväggar.

Samlingen består av elva noveller av varierande längd och intensitet. Där finns de kortkorta berättelserna ”Pappersväggar” och ”Att få hålla om dig till musik” och de mer utdragna och väluppbyggda ”Gräns” och ”Sluthanteringen”. Det är spöken, troll, zombies, mystiska tjuvar och vattenmonster som bor i hyreshusets vattensystem. Ajvide Lindqvist har säkert haft väldigt roligt under skapandet av den här samlingen, för det lyser igenom mellan raderna.

Att läsa Pappersväggar är som att sitta runt en regelrätt lägereld och lyssna på spökhistorier. Man vet att det inte är någon sann berättelse, men man lyssnar ändå, och medan man lyssnar växer tveksamheten fram. Vad är det som säger att tullpolisen inte är ett troll? Ser inte mitt hus också lite snett ut? Vad var det som precis lät? Ajvide Lindqvists mijöer är minst sagt effektfulla. Trötta förorter, ödsliga skärgårdsöar, mörka skogar och en stor kartong förvandlas skickligt från trygghetsställen till skräcktyngda platser.

Det här är naturligtvis ingenting som yngre läsare ska ta del av. Boken vänder sig snarast till åldersgrupper över femton år (personligen skulle jag säga sjutton), och är perfekt till någon som går i gymnasiet eller på universitetet, är lite lästrött och behöver nytt bränsle. Novellformen, som blir allt vanligare, gör sig även bra på bussen eller i tunnelbanan. För där kan ingenting läskigt hända.
…Eller?

/Julia


 Författare: John Ajvide Lindqvist
Titel: Pappersväggar
Förlag: Ordfront
Åldersrekommendation: 17+








(Bilden är lånad från libris.kb.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar