19 december 2011

19.
Magi och goda hjärtan


Ondjaki: Ynari, flickan med de fem flätorna

Vi var många som blev glada över det afrikanska temat på bokmässan i Göteborg 2010. Naturligtvis kan man ha invändningar mot hur temat behandlades – montern ”Afrika har ordet” var placerad på övervåningen, vilket gjorde att det inte var så många som hittade dit, och att över huvud taget välja att fokusera på en hel världsdel istället för (som annars) ett specifikt land fick i alla fall mig att trött tänka på det gamla uttrycket the west and the rest. Men på det hela taget var det en bra mässa. En av de författare som gjorde starkast intryck på mig var Ondjaki, en angolansk författare som har ett gott öga till det magiska i språket. När jag nu läser hans Ynari, flickan med de fem flätorna möts jag av en stark tro på drömmar, vardagsmagi och ordets makt.

Ynari har fem flätor som hon haft sedan hon var liten. När hon en dag sitter nere vid floden kommer en pytteliten man fram ur gräset och presenterar sig som Lilleman. De blir vänner, och Ynari blir förtjust när hon inser att Lilleman kan trolla. Men snart förstår hon att alla egentligen kan trolla – det gäller bara att hitta sin egen magi. Lilleman och Ynari ger sig ut på en färd till fem byar, där det visar sig att Ynaris flätor kan göra underverk och att ord kan få en enorm kraft när man vet vad de betyder.

Det här är en väldigt upplyftande berättelse. Ondjaki har förmågan att blåsa liv i det vi ser som vanligt och få oss att inse att det finns en magisk dimension i allt, bara vi är villiga att ta det till oss. Hans figurer är fantasifullt uppbyggda och lockar till läsning, och framför allt Lilleman fascinerar mig. Man vet inte om han finns på riktigt eller om det bara är Ynari som fantiserar, och egentligen gör det detsamma. På sätt och vis är han fiktionen personifierad, verklig i all sin overklighet, och jag gillar det skarpt.

Texten tar stor plats i denna bilderbok som förmodligen skulle ha fungerat lika bra som kortare kapitelbok. Den uppmanar liksom till högläsning. Danuta Wojciechowskas vackra och ibland lite drömlika illustrationer bidrar till känslan av att man som läsare befinner sig på gränsen mellan fantasi och verklighet, en sorts magisk realism som är färgrik och självklar. Ynari, flickan med de fem flätorna är en bok som jag tror att både vuxna och barn mår bra av att läsa; en bok som manar till lugn, uppmärksamhet och framför allt goda hjärtan.

/Julia


Titel: Ynari, flickan med de fem flätorna
Författare: Ondjaki
Illustratör: Danuta Wojciechowska
Översättare: Yvonne Blank
Förlag: Trasten
Åldersrekommendation: 3-6







(Bilden är lånad från libris.kb.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar