1 mars 2012

Snöbollen till ”Apan och jag”

Det nyinstiftade bilderbokspriset Snöbollen har delats ut för första gången. Årets vinnare blev ”Apan och jag” av Eva Lindström, som ges ut på Alfabeta förlag. ”En enkel men finurlig historia som rymmer både humor och starka känslor kring uppbrott, ängslan och återförening”, lyder motiveringen som nu ger bilderbokskonstnären 50 000 kronor.

Snöbollen delas ut av den ideella föreningen Krumelur och prisets syfte är ”att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form.” Priset delas ut på Umeås internationella litteraturfestival, fredag den 16 mars i Umeå.

(”Apan och jag” av Eva Lindström (Alfabeta). Bilden är lånad från libris.kb.se)

Apropå priser, så är det snart dags för både ALMA-priset och Slangbellan att delas ut. Det första som delas ut till Astrid Lindgrens minne och består av fem miljoner kronor, tilldelas för livsverk. Den 20 mars tillkännages årets pristagare. Tidigare vinnare består av Shaun Tan, Kitty Crowther, Sonya Hartnett och Maurice Sendak.

Samma dag delas även Slangbellan ut – dock inte för livsverk, utan istället till debutanter inom barn- och ungdomslitteratur. Sveriges Författarförbunds Barn- och Ungdomssektion (BUS) står bakom priset som består av 30 000 kronor och en handtäljd slangbella. Årets nominerade är ”Nalla och Björn bygger en drake” (Alfabeta) av Kajsa Lindström, ”Du borde vara här – min brors självmord (LL-förlaget) av Jesper Bohm och ”Kapitulera omedelbart eller dö” (Rabén & Sjögren) av Sanne Näsling. Priset delas ut på Författarnas hus och Ung Bok kommer självklart vara på plats!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar