20 mars 2012

Guus Kuijer...

... blir årets Alma-pristagare!
(Guus Kuijer - bild lånad från Wikipedia)
Som alltid delades priset ut på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och i år hade 184 kandidater från 66  länder nominerats. Efter en något vinglig live-tv kunde vi till sist höra att årets pristagare blev den holländske författare Guus Kuijer. 

Guus Kuijer är framförallt känd för böckerna om Madelief. Den första av fem böcker i serien gavs ut 1975. Kuijer har gett ut ett 40-tal böcker och tilldelats många priser under sin karriär. På svenska finns bland annat De svarta stenarna, Repor i en bordsskiva och Boken om allting och hans böcker är framförallt utgivna på Opal förlag. 

"I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck", skriver bland annat juryn i sin motivering. När juryordföranden Larry Lempert ringde Guus Kuijer var det en pigg och kanske något förvånad författare som svarade. Han hade nämligen inte tid att prata utan skulle precis springa iväg till tandläkaren! 

Priset delades ut för första gången 2003 och står för Astrid Lindgren Memorial Award. Prisets syfte har varit att stärka intresset för barn- och ungdomslitteratur och är med sina fem miljoner kronor i prispott världens största barn- och ungdomslitteraturpris. 

Tidigare ALMA-pristagare:
2011: Shaun Tan
2010: Kitty Crowther
2009: Tamerinstitutet i Palestina
2008: Sonya Hartnett
2007: Banco del Libro
2006: Katherine Peterson
2005: Ryõji Arai och Philip Pullman
2004: Lygia Bojunga
2003: Christine Nöstlinger och Maurice Sendak  

/L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar