16 juni 2012

Missa inte...

Ett riktigt sommartecken är när årets sommarpratare tillkännages. Jag tänker på att lyssna samtidigt som man tvättar fönster på landet, alltmedan solen strålar ner från en osannolikt blå himmel och den ljumma vinden drar genom träden (vassen?) och barnen leker i jordgubbslandet. Att vi varken har strandtomt eller barn eller jordgubbsland är en petitess. Det är den bilden jag får när vinjetten till Sommar i P1 drar igång, och jag älskar den.

Årets lista känns som en bra blandning av gammalt och ungt. Extra roligt är att vi har flera barn- ungdoms- och crossoverförfattare att se fram emot:

26 juni: Jo Nesbø, mest känd för sina deckare, men faktiskt också barnboksförfattare. Doktor Proktors pruttpulver kom på svenska 2009 och utnämndes samma år till ”Årets roligaste barnbok” av Barnens Bokklubb. Andra boken i serien, Doktor Proktors tidsbadkar kom 2010, båda utgivna av fina Lilla Pirat. Inte helt olikt Barbro Lindgren och följaktligen riktigt riktigt bra mellanåldersböcker.

13 juli: Jenny Jägerfeldt, psykolog, frilansskribent och författare till Hål i huvudet (Gilla böcker 2006) och Här ligger jag och blöder (Gilla böcker 2010) som hon fick Augustpriset för i barn- och ungdomsklassen. 17 december förra året tipsade vi om den sistnämnda. Garanterat smart och intressant!

19 juli: Jan Lööf, författare och illustratör. Mästarnas mästare! Jan Lööf är mannen bakom bland annat Morfar är en sjörövare (1966), Skrotnisse (1976),  och Sagan om det röda äpplet (1974) - samtliga utgivna av Bonnier Carlsen. Här kan du läsa om när Ung Bok besökte Jan Lööf-utställningen i Göteborg.

30 juli: Sara Bergmark Elfgren, manusförfattare och medförfattare till Cirkeln, jättesuccén som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg (Rabén&Sjögren 2011). Andra delen i trilogin, Eld, kom i våras och ligger i alla fall överst i min läshög i sommar. Här blev vi alldeles tagna och begeistrade av Cirkeln. (Snabb fråga bara: var är andra delen av författarduon?)

17 augusti: Amanda Svensson, kulturskribent och författaren bakom kritikerrosade debuten Hey Dolly (Norstedts 2008) samt Välkommen till den här världen (Norstedts 2011), vilken nominerades till augustpriset. Insiktsfullt och ungt på ett bra sätt, lika bra för riktigt vuxna som för oss som fortfarande identifierar oss som young adult.

Det här känns lite som att se en citronfjäril i början av sommaren, när man vet att det bara kan bli bra.

(Personligen tänkte jag för övrigt undvika Thorsten Flinck, Eskil Erlandsson och Christer Björkman, men ni gör ju som ni vill. Frågan är också vad Marie Göranzon och Hannes Holm tänkte berätta om TREDJE GÅNGEN de är med. Den som lever får se, så att säga. Och fönstren tvättar som bekant inte sig själva.)

Glad P1-sommar!

/J





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar